AcasăInterviuriVeta Biriș: „Ziua națională ar trebui să fie în fiecare zi”

Veta Biriș: „Ziua națională ar trebui să fie în fiecare zi”

Îndrăgita interpretă de muzică populară Veta Biriș, care s-a făcut cunoscută, cu ani în urmă, printr-un cântec patriotic, mărturisește, pentru cititorii noștri, că peste tot pe unde merge să cânte, publicul îi cere cântece patriotice. Ea spune că ziua națională ar trebui să fie în fiecare zi, nu doar de 1 Decembrie.

Reporter: Românii vă iubesc, în mod deosebit, pentru cântecele patriotice pe care le cântați. Care dintre ele vă este cel mai drag și de ce?
Veta Biriș:
Românii mă iubesc, cred eu… pentru că am fost prima cântăreață care am readus în actualitate aceste cântece patriotice și le-am făcut cunoscute marelui public. Aceste cântece au unit inimile noastre în clipele de grea cumpănă. Iar cel mai drag cântec sufletului meu este Cântecul Iancului. Acest cântec plăcea mult, emoțional, zgândarea parcă ceva în sufletul fiecărui spectator. Cu acest cântec ridicam sălile în picioare și pot spune că acest cântec m-a făcut cunoscută.

R.: De unde imboldul de a cânta cântece patriotice?
V.B.:
De la tatăl meu, el și-a riscat viața în Cel de-al Doilea Război Mondial, pentru țara mea. De la el am învățat să-mi iubesc țara așa cum a făcut-o și el, luptând pentru o palmă de pământ și tot de la el am învățat să-mi cânt eroii neamului și să-i respect pe înaintașii noștri, care și-au dat viața pentru țară. La gura sobei, în serile geroase de iarnă, ne aduna în jurul lui șase frați câți eram, ne ținea pe genunchi și cu ochii plini de lacrimi ne cânta aceste cântece frumoase ale neamului nostru… și toate trăirile lui de pe front, care au lăsat urme adânci și în trup și în sufletul lui.

R.: Cum vă primește publicul, când încep cântecele dedicate românilor?
V.B.:
Dincolo de lacrimi, aplauze, flori.. publicul din sală se ridică în picioare. Am considerat că este cel mai mare respect pe care publicul îl poate arăta unui artist.

R.: Aveți amintiri plăcute, sau mai puțin plăcute, de la evenimentele culturale organizate cu ocazia zilei de 1 Decembrie, din anii trecuți?
V.B.:
Ce poate fi mai frumos și mai emoționant, decât atunci când văd o mulțime de oameni… sute sau chiar mii, care cântă alături de mine toate cântecele mele pe care ei le iubesc, de exemplu:
„Așa-i românul”, „Hai să-ntindem hora mare”, „Tu Ardeal”, etc.

R.: Există vreun eveniment la care să nu cântați măcar unul dintre cântecele patriotice pentru care sunteți foarte iubită?
V.B.:
Nu cred că în viața mea de artist a existat vreun eveniment la care să nu fi cântat aceste cântece. Lumea mă știe de la începuturile mele cu aceste cântece și astea le vor în primul rând. Nu aș fi eu dacă nu aș cânta și un cântec patriotic.

R.: Cum țineți legătura cu fanii, acum, la vreme de Pandemie Covid 19?
V.B.:
Acum, doar prin intermediul rețelei de socializare. Îmi este tare dor de publicul meu drag.

R.: Ce gânduri vă animă în preajma lui 1 Decembrie?
V.B.:
Îmi doresc să văd mai des români mândri de rădăcinile lor. Eu consider că ziua națională trebuie să fie pentru noi în fiecare zi. Pentru a vorbi de sentimentul național, nu trebuie să așteptăm ziua de 1 Decembrie. Eu cred că ar trebui să fim mândri ca suntem români. Eu sunt o iubitoare de România. Îmi iubesc țara așa cum iubesc viața, cum îl iubesc pe Dumnezeu.