AcasăFolclor si tradițiiPetrică Mîțu Stoian, o viață închinată cântecului popular

Petrică Mîțu Stoian, o viață închinată cântecului popular

Unul dintre cei mai iubiți interpreți de muzică populară ai României, Petrică Mățu Stoian, și-a dedicat viața muzicii populare. Acesta a dus cu cinste mai departe stindardul folclorului, ridicând la rang de șlagăr sute de cântece culese chiar de el, din satele Mehedințiului de munte.

Nepot al Domnicăi Trop
Nepot al rapsodului popular Domnica Trop, declarată Tezaur Uman Viu, Petrică Mîțu Stoian s-a născut pe 18 septembrie 1960, în comuna Izverna din județul Mehedinți, casa lui natală fiind chiar aproape de cea a mamei Domnica. Deși a făcut facultatea de drept, inițial, nu a profesat niciodată, pentru că marea lui pasiune a fost muzica, așa că a participat la festivaluri, câștigând mari distincții, a făcut și Conservatorul și a lucrat ca artist profesionist, mai întâi, la Ansamblul Artistic Profesionist Doina Gorjului, în prezent fiind angajat al Ansamblului Maria Tănase de la Craiova, oraș în care și locuiește.

Descoperit de Marioara Murărescu
Într-un interviu acordat, Florentinei Fântânaru, la Antena 1, Petrică Mîțu Stoian povestea cum a fost descoperit de realizatoarea emisiunii Tezaur Folcloric de la Televiziunea Română, Marioara Murărescu: „Marioara Murărescu a venit în zonă la noi, făcând culegeri de folclor pentru teza de doctorat și primarul i-a spus: ‘Avem un băiat care cântă frumos.’ Eram cu tata la coasă, printre niște pruni și sună telefonista, zice: ‘Hai, vino că te caută Marioara Murărescu’. Nu mi-a venit să cred. Cum să vină să mă caute Marioara Murărescu, doar nici nu mă știa. M-am dus acolo, doamna stătea pe un scaun, la primărie, eu slab (…) m-am blocat, și era nea Teodor Bălăceanu, Dumnezeu să-l odihnească, cu vioara. Zice dumneaei: ‘Ce faci?’ – mi-a zâmbit. ‘Hai c-am auzit că știi să cânți, cântă-mi și mie ceva.’ Și am cântat o doină, pe care am creat-o când eram copil, ‘Mă duceam cu patru oi’”.

Primul cântec imprimat
Realizatoarea TV Marioara Murărescu a fost atât de impresionată, atât de vocea lui Petrică dar și de doina creată de el, încât l-a chemat la București să o imprime.
Așa a fost începutul, moment din care Petrică Mîțu Stoian și-a dus frumoasele cântece de pe dealurile Izvernei pe marile scene ale lumii, în fața publicului. Acum are sute de cântece, majoritatea culese și imprimate pe albume discografice, iar milioane de români îi îndrăgesc muzica.

Actualizare

Artistul s-a stins din viață pe 6 noiembrie 2021. Toti cei care l-au cunoscut i-au deplans disparitia.