AcasăFolclor si tradițiiCele mai iubite 10 pricesne din folclorul românesc

Cele mai iubite 10 pricesne din folclorul românesc

Pricesnele sunt cântările închinate lui Dumnezeu, ce acoperă intervalul din timpul Sfintei Liturghii în care preotul şi respectiv credincioşii se împărtăşesc cu Sfintele Taine – Trupul şi Sângele Domnului Iisus Hristos. În ultima vreme, aceste imnuri bisericești se regăsesc tot mai des și în repertoriul artiștilor de muzică populară, ce culeg, păstrează și adaptează poezii și cântări vechi.

Pricesnele sunt ascultate cu precădere în timpul Postului Paștelui, cele șapte săptămâni având menirea să ne pregătească pentru cea mai importantă sărbătoarea creștinească – Învierea Domnului. Încărcate cu multă emoție, evlavie și smerenie, pricesnele au un conţinut tematic variat, centrat în special pe comportamentul moral creştin, rugăciune de iertare şi mulţumire şi laudă la adresa lui Dumnezeu, a Preacuratei Fecioara Maria şi a sfinţilor.

Am adunat pentru voi un buchet înălțător cu 10 pricesne iubite de toți românii, cântate de voci calde și duioase ale unora dintre cei mai importanți artiști de muzică populară din România.

Diana Cârlig – Când era Iisus pe cruce

Georgiana Lobonț – Iisuse-al meu, prieten drag

Vlăduța Lupău – Sub o salcie pletoasă

Cătălina Rotaru – Unde să mă duc eu, Doamne?

Lavinia Maria Chifor – La tine vin Măicuță

Paula Hriscu – Ce folos

Alexandru Pop – Pune Doamne, pace-n lume

Mirela Mănescu-Felea – A bătut la ușa ta cineva

Maria Mihali – Mamă, dulce mama mea

Năstăcuța Iuga – Dacă n-ai fi Tu, Iisuse