AcasăFolclor si tradițiiIonuț Bledea - biografia bogată a unui tânăr moroșan talentat

Ionuț Bledea – biografia bogată a unui tânăr moroșan talentat

„Cânt cu drag și dor, pe planul oamenilor!„ – Acesta este motto-ul ce îi ghidează lui Ionuț Bledea cariera artistică, fiind cuvintele pe care se sprijină o viață întreagă dedicată muzicii și folclorului popular. Cu toate că este încă foarte tânăr, Ionuț a reușit să adune o adevărată comoară de bijuterii muzicale ce aduc voie bună în viețile oamenilor.

Primii ani
Ionuț Bledea cântă cu bucurie și emoție de mulți ani, folclorul românesc curgându-i prin sânge și suflet de când se știe. Venind ca o stea sclipitoare într-o sfântă zi de Crăciun în anul 1989, Ionuț și-a urmat vocația de a îi face fericiți pe cei din jur. Născut în Sat-Șugatag din Maramureșul istoric, a purtat mereu cu mândrie portul de moroșan.
Ionuț, sau Ioan cum este în buletin, cântă de mic. La vârsta de 8 ani a cântat pentru prima dată în strana bisericii din sat, apropierea de Dumnezeu călăuzindu-i pașii mereu. Glasul și l-a șlefuit la Școala Populară de Arte din Sighetu Marmației, cât și în cadrul Ansamblului Poliției de Frontieră Sighetu Marmației.

Debutul și primele piese
În 2004 a imprimat primele 2 cântece – Dragu mi-i vara la lucru și Supărată-i și-a me mândră. De aici încolo a început, oficial, cariera sa de interpret de muzică populară, ce ne-a dăruit atât de multe piese frumoase.
În 2011 lansează la emisiunea Dor moroșan 4 cântece: Câte fete-s pe Mara, Ce să fac mândră cu tine, Mândruța care-o fost mândră și Ce rău am făcut la lume. Doi ani mai târziu, filmează 3 videoclipuri, la piesele: Ce rău am făcut la lume, Ce să fac mândră cu tine și Umblă mândra-n butu’ meu. În același an, ne emoționează cu priceasna Mergeai cu crucea-n spate.

Primul album
În 2013 se lansează „Pe vale mă duc cântând”, cântecul ce dă și numele albumului. Alături de acesta, ca single-uri mai sus și piesele Zboară cuce pe sub nor, Măicuță viață mi-ai dat, Iubește-mă mândră zău, Ulița mândri-i tinoasă și La mândra cu pânzătură.
În 2014 ne bucură cu cântecele Ce-am în suflet, ce-am în gând și Într-o zi am aflat și eu.

Multe piese îndrăgite
În 2017 lansează priceasna Tinere, te cheamă Domnul, dar și un colaj cu muzică de petrecere din Banat.
Anul 2018 vine cu piesele Am umblat lume prin tine, Haidați la nuntă oșeni și cu priceasna Unde să mă duc eu Doamne. Dar aduce și cu 3 colaje: unul de Maramureș cu cele mai frumoase melodii, un colaj live alături de Master Music și unul alături de Bogdan Bizău – Joc și voie bună.
În 2019, Ionuț ne aduce priceasna Spune-mi mie, Doamne, dar și colaj de nuntă de Maramureș.
În 2020, Ionuț ne bucură cu un cântec satiric savuros, Îs la noi vreo trei neveste.
În 2023, ne oferă un colaj minunat cu hori din Maramureș.

Colaborările cu Diana, cele mai importante dintre toate
Pe Ionuț Bledea lumea îl știe mai mereu lângă frumoasa lui soție, Diana Cârlig. Pe 8 mai 2016 și-au jurat credință în fața lui Dumnezeu, iar anul trecut, pe 8 noiembrie, au fost răsplătiți cu cel mai frumos dar, gemenele Ariana-Maria și Ilinca-Valeria.
Primul cântec alături de Diana Cârlig a apărut în anul 2014. Mândruță încinsă scurt a luat naștere înainte de relația lor, fiind primul pas spre o fructuoasă carieră în doi.

Albumul celor doi, Mândra me la dor stăpână oferă publicului larg 13 minunate cântece alese cu grijă, unde motivele folclorice se îmbină unduios cu vocile lor calde.
În 2015 vin videoclipuri la piesele Mândra me la dor stăpână și Vorbesc babele bădiță, iar în 2016 la Iară-i sărbătoare-n sat, Oameni buni mai lăsați lucru și Mândră de când îs cu tine.

Tot în 2016 cei doi lansează 2 colaje de melodii din Maramureș – Măi mândruță cu oi multe și Colaj de melodii din Maramureș.
În 2018 ne cântă piesa Pune-ți Ioane clopu-n cap, dar și colinda O venit Crăciunul sfânt. În același an, cei doi împart scena de la Tezaur Folcloric.
În 2019, cei doi lansează priceasna O măicuță Sfântă, de pe albumul de pricesne apărut în același an. Ionuț și Diana ne aduc și un cântec patriotic emoționant, Colț de cer, țară frumoasă, dar și albumul de colinde O venit Crăciunul Sfânt, urmat de single-ul Craii de la răsărit.

În vara lui 2020 Ionuț și Diana ne înseninează zilele cu un colaj etno minunat, dar ne aduc și una dintre cele mai frumoase piese de dragoste – Zici că nu-i adevărat.

În toamna aceluiași an, cei doi ne aduc colajul Veselie la moroșeni. Anul este încheiat cu 2 colinde de suflet – Doamne ce minune mare și În toată casa de creștin, la cea din urmă li s-au alăturat Victoria și Bogdan Bizău.
În 2021, Ionuț și Diana se alătură proiectului Lăutarii Maramureșului și prietenii, din care mai fac parte Oana Font și Victoria și Bogdan Bizău, lansat cu ajutorul materialului Joc cu strigături din Maramureș. A urmat și o piesă dedicată Crăciunului – Colindăm cu drag creștine.

Un an mai târziu, în 2022, Ionuț și Diana ne înveselesc cu un nou colaj de muzică etno, cu piesa A venit și vremea mea și un colaj de Maramureș alături de Lăutarii Maramureșului.

Colinde multe și frumoase
La capitolul colinde, pe lângă cele câteva menționate mai sus, Ionuț Bledea ne-a oferit în dar o sumedenie de cântece dedicate sărbătorii Nașterii Domnului. Începând cu anul 2012, când a apărut pe albumul Cu colinda am pornit, urmat de Seara de Crăciun frumos în 2013. În 2014 lansează colinda Deschide ușa om bun alături de Diana Cârlig.

În 2015, Ionuț și Diana au lansat colinda Suflet de copil. Doi ani mai târziu, lansează Când se apropie Crăciunul și apar în colajul În sat luminile s-aprind alături de Colindătorii Maramureșului, alături de care în 2019 lansează colajul Poate fi drumul lung.
În apropierea Sfintei Sărbători a Crăciunului din 2020, Ionuț ne surprinde cu un colind de suflet alături de bunica sa, Tri’ Crai de la Răsărit.

În 2022, alături de Colindătorii Maramureșului, Ionuț ne încântă cu Mi-am luat ceată de feciori și În sara Crăciunului. De asemenea, Lăutarii Maramureșului și Colindătorii Ardealului își dau mâna pentru un colaj magic – Colinde de Sărbători.

Colaborări de-a lungul anilor
Ionuț a colaborat cu diverși artiști de-a lungul anilor. În 2012 a lansat piesa Vezi Florică vremea trece alături de Florica Tomoiagă. În 2013, a apărut alături de Victoria Mihai în 2 piese: Zi-mi ceterucă de joc și Înghite moraru-n sec. Tot în același an, colaborează cu Nițuca Iusco pentru piesa Am drăguț și mi-i diac. În același an, apare pe albumele Top Maramureș și Colinde din Maramureș.

În 2014, pe albumul Top Maramureș vol. 2 cântă alături de Ioana Pricop în piesa Ioane, lumea te știe. În același an, apare pe albumul Chef la moroșeni vol. 2 alături de Lena Miclăuș pentru piesele Când vin sărbătorile și Hai Lenuță, hai mândruță și alături de Simona Costin pentru piesa Am o mândră bihoreancă. Apare și pe albumul Văru Săndel și prietenii lui.

În 2016 apare și în colajele de muzică populară din zona Maramureșului alături de Amalia Ursu pentru piesa Cred feciorii că știu tăt, alături de NIțuca Iusco pentru Doamne cât îmi bat capul și alături de Anișoara Rad pentru Eu mi-s acela bărbat.

Pe lângă colajul alături de Bogdan Bizău amintit mai sus, în 2018 cei doi apar și în piesa Pretine mândrele tale.

Pe Ionuț îl găsiți pe pagina de Facebook, pe Instagram și pe canalul de YouTube.