AcasăFolclor si tradițiiDragobetele - ce să faci și să nu faci pentru a avea...

Dragobetele – ce să faci și să nu faci pentru a avea parte dragoste tot anul

Ce este mai frumos decât iubirea? Iubirea îți umple sufletul cu fericire, îți dă speranță și te face să te simți mereu tânăr. Cu mult timp înainte de a importa Valentine’s Day, românii au sărbătorit Dragobetele, ce an de an este celebrat pe 24 februarie. Data nu a fost aleasă întâmplător, sfârșitul lui făurar semnificând finalul iernii și al hibernării și startul unui nou început, al primăverii și al noilor povești de dragoste.

Cu o vechime de peste 2000 de ani, numele Dragobete provine din slavă, dragu – drag și bîti – a fi. Așa că toți feciorii și fetele nemăritate își caută în această zi aleasa și sortitul.

Cu toții știm de zicala Azi e Dragobetele, se sărută fetele!, ce îi invită pe tineri să își ia inima în dinți și să își declare iubirea. Dar Dragobetele nu este numai pentru cei necăsătoriți, ci și pentru cei ce au spus da deja. O floare, o cutie de ciocolată, o cină în oraș, acestea sunt printre cele mai populare cadouri pentru cealaltă jumătate.

Și pentru că nu totul se face cu două pocniri din degete, Dragobetele vine cu o listă de așa da și așa nu, pe care tinerii singuri trebuie să o urmeze cu sfințenie dacă vor să aibă pe cine săruta tot anul.

Ce să faci de Dragobete

Cel mai cunoscut obicei este ca fetele să își pună sub pernă busuioc sfințit, pentru ca în vise să își afle ursitul.

Tinerii trebuie să mănânce turte din semințe de cânepă și să bea ceai din crenguțe de vișin, acestea aducând noroc în dragoste tot anul. Nu strică să le aveți la îndemână tot anul, că de noroc avem nevoie tot timpul.

Se dă liber la petreceri, așa că cine participă la dansuri este favorizat de cupidonul iubirii.

Și fiți cu ochii pe cer, dacă vedeți o pereche de păsări în zbor, veți avea parte de dragoste toată viața.

People with a flag. A man and a woman in traditional costume. Travel to Romania. Vector flat illustration

Ce să nu faci de Dragobete

Nu fii bosumflat, hehe. Asta se aplică tot anul, dar în ziua asta trebuie să fii mereu cu zâmbetul pe buze, pentru a nu alunga spiritele dragostei.

În anii trecuți, se organizau târguri cu prilejul acestei sărbători, dar nu era indicat să se sacrifice sau cumpere animale, doar muzica și voia bună erau permise.

Nu se recomandă să cârpești, să coși, să speli sau să calci haine, astea le ai făcute înainte, pentru a arată cât mai bine pentru viitorul partener.

Și, bineînțeles, nu se plânge în ziua de Dragobete, asta dacă nu vrei să fii supărat și necăjit tot anul.

Așa că dacă vrei să îți găsești alesul sau aleasa, urmează lista de mai sus și cel mai important, lasă iubirea să se învăluie și să te călăuzească spre brațele ursitului. Soarta își va scoate în cale, ori de Dragobete, ori în altă zi, pe cel cu care o să vrei să trăiești toată viața.

Iar dacă deja inimile voastre s-au împreunat, nu uita să șopsești un Te iubesc în urechea celuilalt, alături de o îmbrățișare și un pupic, ca să aveți parte de fericire tot anul.