AcasăFolclor si tradițiiȘtiați că: Costumul național schileresc a fost creat în secolul al XIX-lea...

Știați că: Costumul național schileresc a fost creat în secolul al XIX-lea de renumitul „deputat țăran” Dincă Schileru?

Dincă Schileru a devenit și subiect de carte de cercetare istorică, ce a fost epuizată foarte repede și reeditată

Costumul popular bărbătesc din Oltenia, numit „costum schileresc”, își are rădăcinile în secolul al XIX- lea, fiind creat de „deputatul țăran” Dincă Schileru, din Gorj, care a impus această modă, mergând în costum popular la Parlament. El deținea un atelier de croitorie renumit în acea vreme, iar modelul creat de el a rămas, peste secole, ca fiind reprezentativ pentru costumul popular bărbătesc din Oltenia.

Două luni de lucru

Genul de costum „schileresc”, așa cum a fost creat de deputatul Dincă Schileru, poate fi admirat, în prezent, la Muzeul Arhitecturii Populare Curtișoara din Gorj și este confecționat din dimie (stofă de lână albă, bătută în piuă ca să se împâslească) și decorat cu gîitane (broderii aplicate manual, din șnururi de lână neagră împletită sau răsucită, formând modele foarte complexe). Găitanele sunt împodobite, pe alocuri, cu pete de culoare și apar atât pe pieptul, spatele și mânecile de la haină, cât și la pantaloni.

Dincă Schileru purta costumul creat de el cu mare mândrie, în fiecare zi, în Parlament. De aceea, dar și pentru faptul că provenea din rândul țăranilor înstăriți (moșneni) și a făcut politică în Partidul Țărănist, a fost supranumit „deputatul țăran”.

Astfel de costume au devenit, în scurt timp, „la modă”, dar erau purtate doar de țăranii sau intelectualii înstăriți ai satelor și puteau fi confecționate doar de croitorii pricepuți, care lucrau chiar și două luni la acestea.

În timp, costumul schileresc a suferit unele transformări, atât din punct de vedere al materialul cât și al modelului, dar continuă să fie purtat de soliștii de muzică populară și de bărbații din ansamblurile folclorice din Oltenia, devenind un fel de uniformă.

Deschizător de drumuri

Dincă Schileru nu a rămas în istorie doar ca și creator de modă. El a deschis singura mină de antracit din România, în comuna sa natală Schela, care există și acum dar este în conservare, a construit prima schelă de petrol din Oltenia, din lemn, în 1883, a avut propriul ziar și a fost ales deputat în Parlamentul României, în nouă mandate (între 1879- 1916), cu toate că n-a făcut decât 42 de zile de şcoală în viața lui.