AcasăMondenSofia Vicoveanca, cea mai iubită artistă a Bucovinei

Sofia Vicoveanca, cea mai iubită artistă a Bucovinei

Întrucât pe 23 septembrie este ziua ei de naștere, avem bucuria de a rezerva câteva rânduri intepretei care este atât de iubită de toți românii.

Născută în 1941, Sofia Vicoveanca este în al optulea deceniu de viață și al șaselea de muzică. O viață lungă și frumoasă, încununată de o carieră legendară.

Îi mulțumesc lui Dumnezeu!

Varsta nu e cea din buletin, ci este cea pe care o simti si o arati, o traiesti. Am avut o viata artistica foarte frumoasa, ii multumesc lui Dumnezeu, pentru ca, datorita muncii, perseverentei, totalei daruiri si sinceritatii cu care am aparut pe scena, mi-am castigat un public minunat. Trebuie sa va spun ca eu am suferit cumplit, chiar de tanara, de cand am inceput sa ma uit mai mult in oglinda si mi-am dat seama ca nu sunt o femeie frumoasa. Dupa ce mi-am facut un repertoriu si am inceput sa fiu tot mai des solicitata pe scena ca interpreta de muzica populara, dupa un an-doi, cand mi-am dat seama ca acesta va fi drumul meu, a inceput drama: nu sunt o frumoasa, deci ce trebuie sa fac ca sa nu ma studieze publicul, sa nu vada acest defect al meu? Si atunci am trecut la slefuirea interpretarii mele, la studierea gesturilor, a expresivitatii imaginii mele pe scena, ca sa-l duc pe ascultator pe firul cantecului meu, sa urmareasca textul, daca e satira – sa-l fac sa rada, daca e un cantec de jale – sa-l fac sa planga si sa nu-i dau timp sa ma studieze. (Sofia Vicoveanca)

Moștenește cântecul de la mama ei
A recunoscut în multe rânduri că mama ei, Veronica Fusa, a fost cea care i-a insuflat dragostea pentru cântec. Ea avea o voce frumoasă, însă fiind introvertită, nu a cântat niciodată pentru public. Totuși, micuța Sofia a căpătat o mare dragoste pentru muzica populară româneasca și a urmat cursurile Școlii Populare de Artă din Suceava.
În 1959 a dat concurs de angajare la corul Ansamblului „Ciprian Porumbescu” din Suceava. Însă, cântând și o melodie de folclor la concurs, juriul a hotărât că trebuie să cânte muzică populară. Așa a ajuns să cânte și la cor, dar și folclor, din postura de solist vocal.

Numele de scenă „Vicoveanca” vine de la locurile în care a copilărit
Artista a purtat la naștere numele de Sofia Fusa, iar după căsătorie a luat numele soțului, Victor Micu; acesta a încetat din viață în 2001, la vârsta de 70 de ani.
Numele „Vicoveanca” vine de la Vicovu de Jos și Vicovu de Sus (județul Suceava), locuri în care interpreta a copilărit. Ea s-a refugiat aici împreună cu mama sa, din Bucovina de Nord, unde s-a născut, după ce Uniunea Sovietică a anexat această regiune.

Munca aduce foarte multă bucurie, nimic nu-ți pică din cer, nimeni nu-ți dă. Dacă nu muncești, nu ai!

(Sofia Vicoveanca)