AcasăFolclor si tradițiiMaria Apostol - 200 de cântece, într-o jumătate de viață

Maria Apostol – 200 de cântece, într-o jumătate de viață

Deși a trăit doar 39 de ani, Maria Apostol a avut un repertoriu foarte bogat, de peste 200 de cântece, multe dintre ele fiind acum auzite la festivalurile folclorice, cântate de copii. Pe 5 septembrie 2020, se împlinesc 27 de ani de când aceasta a trecut în neființă.

A cântat Gorjul ei
Cea mai mare parte a cântecelor Mariei Apostol sunt legate de satul sau județul său, de apele și pădurile din împrejurimi, iar multe sunt, așa cum era și normal pentru o tânără și frumoasă gorjeancă, de dragoste:
„Frunzuliță foi de nuc/ Mi-a venit dor să mă duc/ În satul meu de la Runc”; „Mărie din Runcu Gorj/ Te iubesc de nu mai pot”; „Neică de peste Gilort/ Bun la suflet, mândru port.”; „De n-ar fi neica cu drag/ N-aș ieși noaptea în prag.”De doru’ gorjenilor/ Mă duc ca pasărea-n zbor”; „Frunzuliță meri crețești/ În pădurea din Lelești/ Primăvara cântă cucu/ De s-aude pân’ la Runcu” și multe altele.

Biografie
Maria Apostol s-a născut pe 11 august 1954, în comuna Runcu, județul Gorj și a murit pe 5 septembrie 1993, la vârsta de doar 39 de ani, fiind răpusă de un cancer mamar netratat la timp, dar a rămas în istorie prin vocea și cântecele sale. A câștigat premii la toate festivalurile la care a participat, dar cel mai important este Trofeul „Floarea din Grădină”, al emisiunii- concurs cu același nume de la Televiziunea Română.

Casă muzeu la Runcu
Peste drum de căminul cultural unde Maria Apostol a debutat pe scenă, la doar 5 anișori, se află acum Casa Muzeu Maria Apostol, unde pot fi admirate „Trofeul „Floarea din Grădină” câștigat de ea, costume populare și alte obiecte personale care i-au aparținut. De asemenea, în cimitirul din apropiere, Maria Apostol își doarme somnul de veci. Deși era stabilită de mai mulți ani în București, ea și-a exprimat dorința să fie înmormântată în satul natal, pe care l-a iubit și l-a cântat toată viața.