AcasăFolclor si tradițiiInterpreta de muzică populară Maria Loga, una dintre cele mai de fală...

Interpreta de muzică populară Maria Loga, una dintre cele mai de fală Mării ale României

Numele Maria este foarte întâlnit în România, iar, de-a lungul timpului, multe Marii din muzica populară au devenit celebre, precum Maria Tănase, Maria Lătărețu, Maria Apostol, Maria Ciobanu și altele. Printre Măriile contemporane cu noi care au scris o filă importantă în muzica populară se află și gorjeanca Maria Loga, căreia îi spunem „La mulți ani!”, cu ocazia Sfintei Marii ce se prăznuiește mâine.

La „Doina Gorjului”
Maria Loga este, de un sfert de veac, interpret al Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, iar cu vocea ei plină de căldură a imprimat peste 150 de cântece, adunate pe 15 albume discografice, o parte dintre ele fiind culese chiar de ea de la vechii lăutari, sau de la bătrânii satului, unde a găsit și frumoasele sale costume populare. Ea a prelucrat aceste cântece dând la iveală adevărate bijuterii muzicale.
Maria Loga este foarte iubită de public, dovadă nenumăratele invitații de a cânta pe mai multe scene ale țării, atât la evenimente publice, cât și la evenimente private. A mers alături de ansamblu și a reprezentat Gorjul în multe turnee, atât în țară cât și în străinătate.

Conduce „Măriile Gorjului”
Din anul 2017, Maria Loga este și instructor la Școala Populară de Artă Târgu Jiu, secția de canto-popular, întâmpinându-și elevii cu dragoste și căldură, cum a declarat la un post de televiziune: „Când văd câte un copil că vine și începe să cânte și, în momentul când deschide gurița și îl văd că are ureche muzicală și voce și îi place lucrul ăsta…. și discutăm foarte mult, suntem nu profesor și elev, suntem prieteni și simt că s-au atașat de mine, vorbim despre foarte multe lucruri, de viață.”
De asemenea, Maria Loga conduce Grupul „Măriile Gorjului” al Școlii Populare de Artă Târgu Jiu, compus din peste 100 de fete, care sunt eleve la clasele de canto popular ale școlii.