AcasăInterviuriInterviu cu Nina Predescu, iubită artistă și om de cultură

Interviu cu Nina Predescu, iubită artistă și om de cultură

Astăzi o aniversăm pe îndrăgita interpretă de muzică populară Nina Predescu și am considerat că este un moment potrivit să oferim cititorilor noștri un interviu, în exclusivitate, cu domnia sa. Vă prezentăm, în continuare, un adevărat om de cultură, care a compus sute de cântece, la lansat 15 albume, singură sau împreună cu alți colegi de cântec, a participat la turnee în țară și în străinătate, și-a transformat casa din satul natal într-un adevărat muzeu etnografic, iar acum dă mai departe cântecul discipolilor săi, fiind instructor de canto la Centrul de Cultură și Artă Cobilița.

Reporter: V-ați născut în decembrie, un motiv în plus de a face, în fiecare an, de ziua dumneavoastră, un bilanț al anului care se încheie. Cum a fost anul 2020 pentru dumneavoastră?
Nina Predescu:
Acest an a fost atipic și pentru mine, ca pentru toți artiștii, în sensul că mi-a lipsit scena și întâlnirile cu publicul, atât în concerte cât și la petrecerile private. Există, însă și o parte bună, aceea că am avut mai mult timp să mă aplec asupra creațiilor mele, texte și muzică, am mers în studio, am înregistrat colaje, am postat pe canalul meu de YouTube, pentru că, iată, internetul ne oferă posibilitatea să fim în casele iubitorilor de muzică și în aceste condiții vitrege.

R.: Cu siguranță cititorii noștri ar vrea să știe cât mai multe despre dumneavoastră. Putem face o scurtă rememorare a vieții dumneavoastră?
N. P.:
M-am născut în Mehedinți, în satul Negoiești, ce aparține de orașul Baia de Aramă pe granița cu Gorjul. Acolo mi-am petrecut ciopilăria, iar adolescența la Drobeta Turnu Severin. La scurt timp dupa absolvirea liceului m-am căsătorit, aducând pe lume pe Aura și pe Alina, fiicele mele drage. Preocupată de creșterea lor, cântatul și viața artistică au trecut pe locul doi. După ce m-am stabilit cu familia la Râmnicu Vâlcea, în 1996, iar fetele au mai crescut, mi-am reluat activitatea artistică, editând primul album „Hai nană la Mehedinți”. O perioadă de șapte ani am locuit în Arad, activând la Casa de Cultură. Am colaborat cu aproape toate posturile de radio și de televiziune din țară, am participat la numeroase turnee, atat în țară cât și în străinătate. Anul 2005 mi-a adus un turneu în Italia, alături de Petrică Mîțu Stoian, Vasile Ciobanu și de doamna Maria Ciobanu. Tot în 2005 am înființat grupul folcloric „Cârnegeii”, alcatuit din copiii satului natal Negoiești, cu care am fost invitată atât în spectacole cât și la televiziuni, de multe ori. Acum fac săptămânal drumul între Vâlcea și Mehedinți. La Vâlcea am familia, iar la Mehedinți părinții și Muzeul „Casa Amintirilor” dar și o gospodărie cu grădină, livadă, animăluțe și multe flori, în care muncesc cu drag.

R.: Iar în drum, de la Vâlcea-n Mehedinți, vă opriți la Cobilița, în Gorj.
N.P.:
Da, din acest an sunt instructor de canto popular la Centrul de Cultură și Artă Cobilița, din Târgu Jiu, la care vin copii, tineri și chiar adulți din toate județele Olteniei. Sunt foarte mândră de elevii mei, mai ales că, după doar două luni de studiu, am intrat, deja, în studio, să imprimăm cântece din folclorul vechi. Mai mult, alături de ei și de ceilalți membri ai Ansamblului Cobilița, am pregătit un spectacol, numit „Crăciun ca la bunica”, ce va putea fi urmărit pe pagina oficială a Centrului de Cultură și Artă Cobilița duminică, 20 decembrie 2020, începând cu ora 12.00.

R.: Câte albume discografice ați scos pe piață, până în prezent?
N.P.:
Am scos 10 albume personale, 3 împreună cu colegul meu de cântec Vasile Ciobanu și 2 cu buna mea prietenă Irina Zoican.

R.: Aveți o frumoasă colaborare cu Palatul Culturii Drobeta Turnu Severin, care se derulează de ceva timp. Să spunem cititorilor în ce constă aceasta!
N.P.:
Palatul Culturii Teodor Costescu din Drobeta Turnu Severin m-a invitat să particip la un proiect cultural, cu o expoziție de artă tradițională, expunând costume populare și piese etnografice din colecția mea de la „Casa Amintirilor”.

R.: Ce proiecte aveți pentru noul an, care bate la ușă?
N.P.:
Pot spune că am planuri pentru încă o viață. Vreau să donez o parte dintre obiectele de artă tradițională de la muzeul meu, Palatului Culturii „Teodor Costescu” din Drobeta Turnu Severin, în vederea realizării unei expoziții permanente. Vreau să înființez, împreună cu Centru de Cultură și Artă Cobilița, o expoziție permenentă de costum popular și piese etnografice, la Târgu Jiu. Vreau să editez o carte de versuri populare compuse de mine. Acestea sunt doar trei dintre proiectele mele de suflet…

R.: Un mesaj pentru citiorii noștri?
N.P.:
Le doresc cititorilor dumneavoastră și tuturor românilor să fie sănătoși, să aibă Sărbători liniștite și să începem un An Nou mai bun, în care să ne putem vedea față în față, să ne putem îmbrățișa, să ne bucurăm împreună de viață!