AcasăFolclor si tradițiiTezaur Folcloric, creat de la zero de Marioara Murărescu

Tezaur Folcloric, creat de la zero de Marioara Murărescu

În această lume care vrea mereu schimbare, există în România o emisiune care a dăinuit peste ani, peste regimuri politice, supraviețuind chiar și celei căreia i-a dat viață. Este vorba despre Emisiunea Tezaur Folcloric, creată de la zero, în urmă cu 38 de ani, de marea realizatoare de televiziune Marioara Murărescu, la Televiziunea Română.

Recunoaștere
Pe site-ul oficial al Televiziunii Române este precizat, concret, faptul că Emisiunea Tezaur Folcloric este un concept al Marioarei Murărescu: „Ideea emisiunii a venit de la Marioara Murărescu, om de radio la acea vreme. Ea povestea că “s-a îmbolnăvit încă o dată de folclor” în Maramureş, pe vremea când era încă studentă, după ce dragostea pentru ritmurile satului incubase în anii de Conservator. La primele ediţii nu exista nici măcar un generic. Imponderabila imagine a tinerei călare pe calul alb, care s-a întipărit în memoria colectivă ca o cheie magică ce deschide Tezaurul Folcloric, a fost extrasă din filmările pe care le-a făcut echipa în Mehedinţi.”

Debutul
În 1971, Marioara Murărescu şi-a început cariera la Radioul public, iar în 1977 a fost selectată pentru TVR. Prima încercare de realizare a Emisiunii Tezaur Folcloric a avut loc în 1978, dar abia în 1982 emisiunea a primit un spaţiu fix în grila de programe a televiziunii.

Recunoașterea meritelor creatoarei celei mai longevive emisiuni folclorice de televiziune din România s-a făcut de mai multe ori, de-a lungul timpului. A fost declarată cetățean de onoare de mai multe localități din țară și a primit multe alte premii și distincții: premiul pentru cercetare, pentru lucrarea „Cântecul propriu-zis din Muscel” (1971), Prix folclorique (1977), Premiul criticii muzicale „Mihail Jora” (1993), Premiul Ethnos (1995), Premiul „Dragoş Vrânceanu” (1996), Premiul de excelenţă acordat de Fundaţia Ethnos – 1998, iar în aprilie 2009 a fost decorată cu Ordinul „Steaua României” în grad de Cavaler.

Secretul „amazoanei”

Deși Marioara Murărescu a mărturisit că a fost aspru criticată pentru „amazoana” ce apare alergând pe cal în genericul emisiunii, ea nu a renunțat la aceasta, iar cea mai bună dovadă că a avut dreptate să o păstreze e faptul că și după moartea ei, acea imagine face parte din generic.
„Trebuie să vă spun că acest cadru nu a fost făcut special pentru acest generic. Am făcut nişte filmări în Mehedinţi, o zonă cu totul specială. Puţină lume ştie că în acea zonă de munte şi femeile umblă călăre. Mulţi m-au criticat: «De ce-a pus amazoana aia în generic?» Ei, dar eu am rămas cu amazoana mea! La filmări multe interprete mergeau, conform obiceiurilor zonei, călăre …Şi Angelica Stoican şi fetele din grupul «Izverna»… Interpreta se numea Mariana Drăguţ (amazoana călare din generic, n.r.), una dintre laureatele Festivalului «Maria Tanase». Din păcate, avea să se stingă de cancer, la nici 40 de ani“, a dezvăluit realizatoarea de televiziune pentru „Q Magazine“.

Cine a ales coloana sonoră?

Într-un interviu acordat lui Aurelian Preda la Etno TV, Marioara Murărescu a dezvăluit secretul, bine păstrat până atunci, al modului cum a decis ca piesa instrumentală „Fecioreasca de pe Mureș”, cântată de Dumitru Fărcaș la taragot, să fie coloana sonoră a genericului Emisiunii Tezaur Folcloric, păstrată de TVR și în prezent:
„Tatăl băiatului meu a ales melodia cântată de Dumitru Fărcaș pentru genericul Emisiunii Tezaur Folcloric. Îi plăcea foarte mult această melodie și, de dragul lui, am statornicit-o ca generic.”

A marcat cariera multor interpreți
Tot în interviul acordat lui Aurelian Preda, Marioara Murărescu explică exact cum a gândit formatul emisiunii, pentru a fi o păstrătoare a muzicii vechi, o scennă pentru artiștii consacrați ai momentului, dar și o rampă de lansare pentru tinerii artiști:
„Am avut bucuria să descopăr tineri interpreți, să-i ajut să iasă în lume… Sunt interpreți care recunosc și astăzi că au ieșit în lume împreună cu mine, care sunt produsul Tezaurului Folcloric. Așa am considerat eu, că „Tezaur Folcloric” înseamnă mari interpreți de odinioară, mari interpreți ai momentului, dar înseamnă, în același timp și repertoriu, care poate fi pus în valoare de interpreții tineri. Așa au ieșit în lume Nicolae Furdui – Iancu, Drăgan Muntean, Mariana Anghel, Steliana Sima, Luciana Văduva, Niculina Stoican, Petrică Stoian- Mîțu… toți au ieșit la lumină o dată cu dragostea din sufletul meu.”

O viață închinată folclorului
Creatoarea Emisiunii Tezaur Folcloric de la TVR, Marioara Murărescu, a confirmat încă o dată, dacă mai era nevoie, că în viață trebuie să-ți găsești vocația, pentru a străluci:
„Totul e să reușești să-ți găsești vocația și eu îi mulțumesc lui Dumnezeu că mi-am găsit drumul. Nici nu mă imaginez făcând altceva decât aducând folclorul și zestrea noastră de tradiție în atenția contemporanilor. Este mare lucru să văd că românii își iubesc folclorul, dincolo de privirile pe care le aruncă peste mări și țări. E un semn de stabilitate.”
Din păcate, Marioara Murărescu s-a stins în 2014, după o cruntă suferință, pierzând lupta cu cancerul. Dacă ar mai fi trăit, cea care a creat Emisiunea Tezaur Folcloric ar fi împlini anul acesta 73 de ani. (Marioara Murărescu, n. 1 octombrie 1947, Stoenești, Argeș – d. 30 ianuarie 2014, București)