Home Folclor si tradiții Mărțișor – frumoasa tradiție românească de la începutul primăverii

Mărțișor – frumoasa tradiție românească de la începutul primăverii

0

Pentru români 1 martie reprezintă celebrarea venirii primăverii și se sărbătorește prin dăruirea de mărțișoare și ghiocei de către bărbați femeilor. Mărţişorul este reprezentat de un şnur din două fire colorate: alb și roșu. Acesta se prinde la încheietura mâinii sau la piept și este purtat toată luna martie, pentru a aduce noroc și fericire. Când se dă jos mărțișorul, se leagă de ramura înmugurită a unui copac. Simbolistica culorilor mărțișorului are mai multe interpretări:

Roșu poate însemna viața (femeia), sănătate, iubire, frumusețea renașterii naturii sau iarna

Alb reprezintă puritatea începutului, primăvara sau înțelpciunea bărbatului

În zilele noastre se adaugă și alte simboluri ale norocului la mărțișor, cum ar fi potcoava, trifoi cu patru foi, ghiocelul sau coşarul. Mărțisorul este simbolul primăverii, dar mai ales al admirației și dragostei.

Mărţişoarele, pe timpul dacilor, erau confecționate din pietricele roșii și albe într-un şirag care era purtat la gât de toți membrii comunității. Poate de aceea, astăzi, în unele zone din Transilvania și Moldova mărțișorul este dăruit și bărbaților, nu numai femeilor. Alte surse, precizează că dacii confecționau amulete din monede de aur sau argint, atârnate de fire de lână, alb cu negru. Dacii credeau că dacă aceastea erau purtate până când înfloreau pomii, aduceau sănătate, iubire și fertilitate în viața lor.

Mărţişorul este un obicei vechi românesc cu o semnificație afectivă deosebită, inclus în lista patrimoniului cultural imaterial al Unesco, din anul 2017.

Suntem un popor plin de tradiții, așa că acest obicei frumos de a dărui și de a primi, care este transmis încă din vremuri strămoșești, va dăinui, cu certitudine, mult timp de acum încolo pe meleagurile țării noastre.

Exit mobile version