Home Folclor si tradiții Niculina și Angelica Stoican, două Săgetătoare puternice

Niculina și Angelica Stoican, două Săgetătoare puternice

0

Două dintre cele mai iubite artiste de muzică populară, Niculina Stoican și mama sa Angelica Stoican sunt Săgetătoare puternice, Niculina împlinind chiar mâine o frumoasă vârstă. Ele au cântat pentru prima dată împreună, pe aceeași scenă, în Grupul Folcloric Izverna, pe care Angelica Stoican l-a înființat cu ani în urmă și pe care vrea, acum, să-l readucă în atenția publicului.

Se spune că „săgetatorul nu este o fire facilă, tocmai pentru că este un individ cu o personalitate puternică, independentă, greu de supus, în permanenta mișcare și activitate.” Putem spune, fără să greșim, că cele două artiste, mamă și fiică, Angelica și Niculina Stoican, au aceste caracteristici, amândouă ajungând pe cele mai înalte culmi ale succesului, atât prin talent cât și prin perseverență.
Angelica și Niculina Stoican nu apar prea des pe scenă, împreună, dar atunci când o fac, publicul le răsplătește cu îndelungi aplauze, acestea fiind foarte iubite și admirate de români. Una dintre aceste apariții a fost la emisiunea-spectacol-concurs „O Vedetă Populară” de la Televiziunea Română:

Grupul Izverna revine?
La finalul prezenței sale la emisiunea de la TVR, Angelica Stoican a anunțat că, împreună cu Niculina, va readuce Grupul Folcloric Izverna în atenția publicului: „ Sunt fericită pentru că sunt cu copila mea, pe care o iubesc și o susțin, dar doresc din suflet să mai fac niște lucruri foarte frumoase împreună cu ea, cu sora ei și cu Grupul Izverna.”
La înființare, Grupul Folcloric Izverna avea următoarea componență: Angelica Stoican, Anica Ganțu, Mariana Drăguț, Mariana Ciurel , Angela Săftoiu și Niculina Stoican.

Două generații
Agenția Română de Presă, Agerpres a făcut o descriere amplă a celor două artiste de muzică populară, reprezentative pentru Mehedinți, dar și pentru întreaga țară:
„Niculina Stoican este una dintre interpretele de muzică populară apreciate ale generaţiei sale. A crescut cu muzica în casă, cântecele mamei, Angelica Stoican, fiindu-i cântece de leagăn şi de bucurie. A moştenit talentul şi vocea de la mama ei şi s-a apropiat de muzică de când era copil. S-a remarcat din timpul şcolii, când participa la spectacole. Mai apoi, a studiat muzica şi la liceu, şi la facultate, în prezent fiind una dintre cele mai premiate artiste de muzică populară. Cântă rareori cu mama sa pe scenă, dar, când se întâmplă acest lucru, bucuria este imensă.

Biografia Niculinei Stoican
Niculina Stoican s-a născut la 9 decembrie 1970, în comuna Balta din judeţul Mehedinţi. A urmat cursurile şcolii gimnaziale la Turnu Severin, iar liceul şi facultatea le-a făcut la Bucureşti, fiind absolventă a Universităţii, Facultatea de Litere, secţia de Etnologie, şi a Universităţii Hyperion, secţia Etnomuzicologie şi folclor, clasa Marioara Murărescu.
„Am iubit cântecul popular dintotdeauna şi am primit cea mai aleasă educaţie în sensul acesta de la bunici şi de la mama mea, Angelica Stoican”, mărturiseşte Niculina pe contul său de Facebook, www.facebook.com/niculina.stoican/. Tot de la mama ei a învăţat „disciplina şi respectul pentru scenă, pentru acurateţea repertoriului şi păstrarea portului popular”.
A devenit solist profesionist de muzică populară în 1996, când, după un examen drastic, a fost angajată în cadrul Ansamblului artistic profesionist „Doina Gorjului” din Târgu Jiu, unde a activat 13 ani şi a desfăşurat o bogată activitate artistică ce a ajutat-o să evolueze profesional. Din 2008 activează ca solist profesionist în cadrul Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” din Craiova, iar din octombrie 2016 este manager al acestei instituţii culturale a Olteniei. De asemenea, din 2011, este directorul Festivalului internaţional „Ponoare, ponoare” şi preşedintele juriului.
Între premiile obţinute de Niculina Stoican amintim: câştigătoare a festivalului „Moştenitorii” organizat de TVR; laureată a festivalului „Maria Tănase” (1989); laureată a festivalului „Maria Lătăreţu” (1989); laureată a primei ediţii a festivalului de folclor Mamaia 2001″.
Printre albumele lansate de artistă se numără „De-aş fi ca luna pe cer”, „De atâta vreme”, „Lina, lina, Niculina” (împreună cu Petrică Mîţu-Stoian), „Mândruliţă de la Gorj” (împreună cu Petrică Mîţu-Stoian), „De-aş trăi cum zice lumea”, „Am crescut, Doamne, băiat”, „Să petrecem cu Niculina Stoican” (volumele I şi II), „Anii repede au trecut”, „Lume, ţie-ţi sunt datoare”, „Inimioară, ce mai vrei”, „Drag mi-e muntele înalt”, „Vezi măi nană, văd şi eu…”, conform www.facebook.com/niculina.stoican/.

Biografia Angelicăi Stoican
Angelica Stoican s-a născut la 30 noiembrie 1949, într-un sat de sub munte, la Prejna, judeţul Mehedinţi. A urmat liceul la Orşova, apoi, la Universitatea Hyperion, secţia de Etnomuzicologie şi folclor, avându-i ca profesori pe Emilia Comişel, Viorel Cosma, Vasile Donose, la clasa Marioarei Murărescu. A absolvit, în 2009, şi cursurile Facultăţii de Jurnalism, Comunicare şi Relaţii Publice de la Universitatea „Spiru Haret”.
A fost învăţătoare şapte ani în sate din judeţul Mehedinţi şi instructor metodist şi solist al Casei de Cultură Drobeta Turnu-Severin timp de zece ani. În 1983, a plecat prin transfer la Ansamblul profesionist „Ciocârlia” din Bucureşti.
A obţinut trofeul „Floarea din grădină” al concursului de folclor organizat de TVR, Premiul Uniunii Compozitorilor la Festivalul Naţional de Folclor „Maria Tănase” – Craiova, premiul „Pe plaiurile Mioriţei”, Premiul I la Festivalul „Mugurel de cântec românesc”, Premiul I la Festivalul „Cântec nou în Mehedinţi”, Locul I Superlativele anului Top Studenţesc 1986, Premiul Ethnos pentru activitate artistică şi repertoriu autentic, Premiul de Excelenţă acordat de Televiziunea Română la sărbătorirea a 50 de ani de la înfiinţarea instituţiei.

Are înregistrări din spectacolele TVR pe 13 discuri, având în repertoriu peste 300 de cântece şi balade.

În 1992 a apărut primul CD în România, fiind editat în Belgia, în timpul unui turneu cu grupul folcloric „Ciobănaşul”, conform paginii de facebook a artistei, www.facebook.com/AngelicaStoicanOfficial/. A colaborat în televiziune cu cei mai apreciaţi redactori – Simona Patraulea, Vasile Donose, Tudor Vornicu, Marioara Murărescu, Elise Stan, Florentina Satmari, Eugen Gal, Gruia Stoia, Eugenia Florea, Angela Marinescu, Alexandru Fabian, Maria Banu, Dumitru Moroşanu, Gheorghe Verman.
A participat la spectacole de folclor în Cipru (1973), Belgia şi Olanda (1975), Franţa şi Germania (1977), Iugoslavia şi Bulgaria (1979), Suedia şi Danemarca (1980), Luxemburg, Belgia şi Sua – Atlanta (1996), precizează www.facebook.com/AngelicaStoicanOfficial/.
Dintre albumele lansate de Angelica Stoican amintim: „Neică, dorurile tale” (1977), „Bate vântul de la munte” (1980), „Vino neică la ponoare” (1981), „Cine joacă perina” (1985), „Crenguţă verde de brad” (1986), „Luniţă, luniţă” (1991). În 1993 a apărut albumul „Ciobăniţă mititea”, pe care se află înregistrări cu Angelica şi Niculina Stoican, conform site-ului discogs.com.
Una dintre recentele apariţii pe scenă ale Angelicăi şi Niculinei Stoican a fost în august 2018, pe scena „Festivalului Familiei Româneşti” de la Motru. Spectacolul s-a numit „Aşa mamă, aşa fiică”, precizează site-ul www.pandurul.ro.”

Exit mobile version