Home Folclor si tradiții „Mai ții minte măi, dragă Mărie”, pentru toate Măriile, de la Maria...

„Mai ții minte măi, dragă Mărie”, pentru toate Măriile, de la Maria Lătărețu

0

Multe s-au spus și s-au scris despre Maria Lătărețu, dar cel mai important lucru este minunatul său repertoriu, care cuprindea peste 1000 de cântece, dintre care peste 100 au fost compuse chiar de ea. Am ales din toate, pentru astăzi, cântecul „Mai ții minte măi, dragă Mărie”, pentru că ne aflăm în pragul sărbătorii Sfintei Marii și, cu siguranță, cele care poartă acest nume se vor bucura să-l audă, cântat chiar de „Crăiasa cântecului românesc”.

Cântat în stilul său unic
Maria Lătărețu a fost și rămâne o revelație în muzica populară a românilor, la ea regulile nefiind luate în seamă. Cântecul „Mai ții minte măi, dragă Mărie” este una din dovezile palpabile în acest sens. E un cântec cu patru strofe, a câte patru versuri fiecare, nu există refren, în schimb, la fiecare strofă în parte se repetă ultimele două versuri. Excepție face ultima strofă, în care nu se repetă nici un vers. Dacă acum vin unii și spun că „trebuie așa”, sau altfel, Maria Lătărețu nu a acceptat reguli, putem spune că a făcut o regulă, aceea că poți fi original și trebuie să faci un cântec așa cum îl simți, nu cum e regula.
„Mai ții minte măi, dragă Mărie” este un cântec de dragoste, o amintire a vieții de la țară, unde tinerii se știau de mici, creșteau împreună, iar fiorul dragostei se înfiripa la vârsta adolescenței.

Repertoriu de peste 1000 de cântece
Peste 1000 de cântece avea în repertoriu Maria Lătărețu, mare parte culese din folclor, dar peste 100 dintre ele au fost compuse chiar de ea. Asta în condițiile în care nu știa să scrie. Le-a cântat o dată, de două ori, le-a șlefuit în timp și, din fericire, le-a imprimat pe disc de vinil, altfel, acestea s-ar fi pierdut, poate, în timp.

A murit pe scenă
Maria Lătărețu a avut cântecul ca sigură alinare. Și-a iubit nespus cei șase copii, dar cinci dintre ei au murit de mici. Și-a așteptat ani de zile bărbatul, pe Tică Lătărețu, să vină de pe front, în timp ce neamurile îi făceau colive și-l puneau în pomelnicul morților. A murit exact la un an după ce s-a stins bărbatul ei, pe scena de la Românești- Botoșani, unde a cântat, deși se simțea foarte rău. S-a stins chiar în timp ce unul dintre colegii săi închidea spectacolul.
A cântat și a compus așa cum a trăit, dedicată. Iată de ce putem spune că acest cântec, „Mai ții minte măi, dragă Mărie”, este cel mai sublim cântec dedicat Măriilor, din toate cântecele muzicii populare românești.

Exit mobile version