AcasăFolclor si tradițiiObiceiuri, tradiții și superstiții de Mărțișor

Obiceiuri, tradiții și superstiții de Mărțișor

1 Martie nu este doar începutul unei noi luni sau unui nou anotimp, ci renașterea naturii, ieșirea din hibernare și startul unui nou an. La români, de 1 Martie este sărbătorit Mărțișorul, unde un șnur împletit de culoare albă și roșie simbolizează bucuria, dragostea și speranța pentru un an prosper și fericit.

Cuvântul Mărțișor este un diminutiv pentru marț, denumirea populară pentru martie, semnificând micul martie. Cu o vechime de peste opt mii de ani, sărbătoarea Mărțișorului încă fascinează milioane de români, care nu lasă primele zile ale lunii martie să treacă fără a-și pune în piept un mărțișor. Clasica împletitură de alb și roșu ia forme care mai de care mai extravagante, coșarul fiind înlocuit cu animale de tot felul, picturi în miniatură sau diverse obiecte.

Obiceiuri, tradiții și superstiții

Bărbații sunt cei care oferă în dar femeilor câte un mărțișor, de multe ori acompaniat de flori, în special ghiocei. Dar sunt și zone ale țării în care femeile dau bărbaților mărțișoare, cum ar fi în Moldova, unde bărbații primesc mărțișoare de 1 Martie, iar de 8 Martie ei le oferă femeilor.

Pe lângă această tradiție cunoscută și de copiii de la grădiniță, România se bucură de multe obiceiuri diferite, în funcție de zonă, asociate cu sărbătoarea Mărțișorului. Se spune că cine poartă mărțișorul în mai multe zile consecutiv în perioada 1-9 martie o să aibă noroc tot anul.

Nu doar în primele zile ale lunii martie se poartă mărțișorul, în unele zone ale țării acesta este purtat toată luna, în altele până la Florii sau până la sărbătoarea Sfântului Gheorghe.

Există locuri unde oamenii țin în piept un mărțișor până la zărirea primului copac înflorit. În Dobrogea, se poartă mărțișoarele până la sosirea cocorilor, când sunt aruncate în aer pentru ca fericirea să zboare înaripată către ei.

Mărțișorul este folosit ca măsură de prevenire a bolilor, mamele legând un mărțișor cu o monedă de aur sau argint de mâna copiilor înainte de răsăritul zilei de 1 martie.

Împletitura alb-roșu o regăsim și în steagul călușarilor, la bradul de nuntă, simbolizând noroc proaspeților căsătoriți.

Ca antidot pentru duhurile rele, în Transilvania se leagă șnurul alb-roșu de ferestre, uși și la coarnele animalelor.

Ca să aibă sănătate din belșug, în Bihor lumea se spală cu apa de ploaie căzută pe 1 martie, iar în Banat fetele se spală cu zăpadă (dacă se găsește) pentru a fi iubite tot anul.

Dar indiferent de obicei, sărbătoarea Mărțișorului este prilej de bucurie și culoare, oamenii fiind împodobiți cu câte un mic mărțișor, primind astfel, cu brațele deschise, renașterea anului.