AcasăMondenNicolae Furdui Iancu s-a retras în munți

Nicolae Furdui Iancu s-a retras în munți

Pandemia COVID 19 l-a determinat pe îndrăgitul interpret de muzică populară din Ardeal, Nicolae Furdui Iancu, să se retragă în creierii munților, în satul natal Poiana, din Sohodolul de Alba. Acolo se ocupă cu creșterea animalelor, cu munca pământului și cu îngrijirea casei unde a văzut lumina zile, pe care a transformat-o, cu ani în urmă, în muzeu.

Pandemia l-a întors la „rădăcini”

Nicolae Furdiu Iancu a profitat de Pandemia de COVID 19, pentru a se retrage în munți, în căsuța unde au văzut lumina zilei bunicul său, tatăl său și el însuși. Deși, de la vârsta de cinci ani, s-a mutat cu părinții la Abrud, el și-a petrecut vacanțele la bunici, iar acum, că nu mai sunt evenimente, iar masca pe figură nu-i place să o poarte, s-a retras în locul care-i e cel mai drag din lume. Într-un interviu acordat pentru Escu TV, el povestește cu drag despre locul natal:

„Eu locuiesc în Alba Iulia permanent, la curte, dar, totuși, m-aș fi simțit îngrădit acolo, să stau trei luni să nu pot să mă mișc în largul meu. Aici, toate pădurile și dealurile din jur mă acceptă, așa că pot să circul în fiecare zi pe unde vreau, fără mască.”

Doar călare, sau pe jos

Casa din munți în care s-a născut Nicolae Furdui Iancu a rămas părăsită, un timp, după ce bunicii lui s-au dus de pe lume, dar el n-a lăsat-o să se dărâme, ci a renovat-o și a transformat-o în muzeu. Își amintește, acum, că n-a fost de loc ușor, mai ales că, până nu demult, aici puteai ajunge doar călare, sau pe jos:

„Părinții mei nu aveau încredere, pentru că știau cât de greu au dus-o aici, cât de grea era viața, pentru că nu exista infrastructură rutieră și trebuia să ajungi în localitatea asta peste deal, fie pe jos, fie călare, dar fără mașină.(…) Am reușit acum, după atâți ani (cam 15 ani am de când am început aici, din 2005), cu ajutorul autorităților locale și județene, să avem infrastructură rutieră, să putem ajunge cu mașina.”(Nicolae Furdui Iancu) 

Interpretul mai povestește în interviu că, din cei 600 de locuitori ce stăteau aici, în munți, când era el copil, acum mai sunt doar 40-50 și aceia fac parte dintr-o populație îmbătrânită. 

Biserica, transformată în mânăstire

Pe lângă casa natală a lui Nicolae Furdui Iancu, ce poate fi vizitată, turiștii ce vin în zonă se pot bucura și de biserica satului, devenită mânăstire:

„Am reușit să transformăm biserica satului, care era aproape pustie, în mânăstire și a început o altă viață, a început să se animeze viața de altă dată. Mânăstirea se numește Poiana Sohodol, ca și satul și are hramul Înlțarea Domnului. Biserica are o vechime de 100 și ceva de ani, are o pictură foarte valoroasă, în frescă, realizată de frații Moroșanu, pictori foarte renumiți, ce pictează acum numai în străinătate… biserica are vitralii, seamănă cu o catedrală.” (Nicolae Furdui Iancu)

O viață de cântec

Îndrăgitul interpret de muzică populară Nicolae Furdui Iancu împlinește acum 65 de ani. El s-a născut pe 26 octombrie 1955, și-a început cariera ca dascăl, dar cântecul popular și dragostea de țară l-au atras mai tare, astfel că a devenit unul dintre simbolurile României în ceea ce privește cântecul cu temă patriotică.